Evert Heintz 

111 km Zwitserse trailrun voor bouw school in Afrika

Op zaterdagnacht 3 juli om 4.00 uur is de start van de 111 km trailrun in het Zwitserse skiresort Verbier. Het is een hardloopwedstrijd in de bergen die voornamelijk over bergpaden en sneeuwvelden verloopt. Naast de afstand hardlopen door de bergen worden er 8400 stijgende hoogtemeters afgelegd en tevens hetzelfde aantal dalende meters. De maximum tijd om over deze uitdaging te mogen doen is 35 uur. Persoonlijk verwacht ik er rond de 28 uur over te doen als het me lukt om dit avontuur te volbrengen.

Toen ik in 2018 de 73 km trailrun in Verbier finishte na 17 uur hardlopen bekroop mij op de terugweg naar Nederland de wens om de 111 km afstand ook te gaan ondernemen. Om deze challenge extra veel betekenis te geven leek het mij bijzonder om het te koppelen aan een goed doel.

Onlangs raakte ik in gesprek met Paulien, de directrice van onder andere Dalton school De Windroos in Mijdrecht waar ik als leerkracht voor de klas sta bij groep 5 en 7. Ze vertelde dat haar Afrikaanse man Bayo een school op wil zetten in zijn geboorteland Afrika/ Guinea om de jeugd een betere toekomst te geven. De jeugd is tenslotte de toekomst en als leerkracht in het basisonderwijs sprak het mij direct aan en ging er een lichtje branden. Hoe bijzonder zou het zijn om mijn persoonlijke avontuur te koppelen aan goed onderwijs voor Afrikaanse kinderen!

Om dit goede doel onder de aandacht te brengen ga ik de komende tijd meerdere lessen geven aan de leerlingen die gekoppeld zijn aan mijn goede doel. Het lijkt mij waardevol om de Nederlandse kinderen het vergelijk te laten zien en ervaren tussen onderwijs in Nederland en het onderwijs wat in Afrika helemaal niet zo normaal als dat voor ons is. Door mijn avontuur te delen met de leerlingen wil ik tevens laten zien dat als je iets heel graag wilt bereiken het ook mogelijk is mits je bereid bent om er voor te trainen en te focussen door een hoger doel te stellen. Eerst geloven en dan zien.

Op dit moment is het fundament van de Nanah school gelegd in Kindia Guinea Conakry. Om de school te bouwen en het onderwijs zo goed mogelijk op te zetten is het mijn grote wens om een bedrag van 10.000 euro op te halen om dit doel te verwezenlijken. 

Verbier